NO CIKKEK

2007 - Miért lett vége? - Exkluzív interjú Szatai Gáborral


http://www.hardrock.hu/?q=node/2435


2006 - Exkluzív interjú Szatai Gáborral - 1. rész


http://www.hardrock.hu/?q=node/1867


2006 - Exkluzív interjú Szatai Gáborral - 2. rész


http://www.hardrock.hu/?q=node/1908


2006 - Engedjetek saját utamon! - No koncert, Wigwam


http://www.hardrock.hu/?q=node/2008


2006 - Az igazi "Rocksuli", Slamo és a No


http://www.hardrock.hu/?q=node/1665


2006 - Sziget fesztivál, No koncert


http://www.hardrock.hu/?q=node/1610


2006 - Zöld Pardon, Slamo és a No


http://www.hardrock.hu/?q=node/1365


2006 - Josefina Blues Bell, No koncert


http://www.hardrock.hu/?q=node/1304


2006 - Wigwam, Slamo és a No


http://www.hardrock.hu/?q=node/858


2005 - Ráday Klub, No koncert


http://www.hardrock.hu/?q=node/482


2005 - Wigwam, No koncert


http://www.hardrock.hu/?q=node/478


2005 - Interjú Szatai Gáborral


http://www.hardrock.hu/?q=node/380


Danubius rádióban elhangzott interjú

Abaházi Csaba: Mai vendégünk Szatai Gábor, a No együttes énekese. Szia!
Szatai Gábor: Szervusztok, jó estét kívánok!
Abaházi Csaba:És hát ugye azt mondtam én a mai műsorról, hogy a nagy visszatérők. és a NO az nem is tudom mikor hallottam utoljára a NO zenekarról, hogy létezik, hogy koncertezik, de nem voltatok az utóbbi években, és aztán most egyik reggel bekapcsolom a TV-t és azt látom, hogy valamelyik reggeli műsorban, vagy délelőtti műsorban zenéltek. És hát teljesen meglepődtem, persze örültem neki. Honnan kerültetek most elő, mert ha jól tudom ezerfelé mentetek a nagyvilágban.
Szatai Gábor: Hát igen, ez egy nagyon hosszú történet, tényleg régen hallhattál sírni bennünket. Utoljára. Az utolsó közös fellépése a zenekarnak 1998 elején volt, azután külföldre mentünk, a Slamó is és én is a családommal több évet külföldön töltöttünk és.
Abaházi Csaba: De nem ugyanoda mentetek?
Szatai Gábor: Nem, nem, nem, nem, különböző országokat jártunk be. És hát. nem is nagyon akartunk zenélni, de aztán, miután visszajöttünk Magyarországra, úgy éreztük, hogy talán még van mit mondanunk az embereknek, és. Újra elkezdtünk beszélgetni arról, hogy életre hívjuk a zenekart. Ez tavaly valamikor tavasszal történt, hiszen az első koncertünk 2005. április 30-án volt a Wigwamban, az első úgymond visszatérő koncertünk, és nagyon nagy sikerünk volt, és ezért nagyon hálás vagyok a közönségnek, hogy nem felejtettek el bennünket, hanem szeretnek és emlékeznek ránk.
Abaházi Csaba: És ha jól tudom, akkor nem csak koncerteztek, hanem írtatok új dalokat is.
Szatai Gábor: Természetesen mindig készülnek új dalok, hiszen a szívünkből állandóan áradnak a mondatok, a hangok, és ezeket szeretnénk eljuttatni a közönséghez is. Új lemezt ugyan még nem tervezünk, de néhány dalt már rögzítettünk, és aztán meglátjuk, hogy ennek milyen lesz a fogadtatása, illetve tapogatózunk különböző kiadók ill. menedzser-irodák felé, hogy milyen irányba lehet elindulni ezzel a zenekarral újra.
Abaházi Csaba: Most akkor egy kicsit felelevenítjük a hallgatóknak is az emlékezetét. Meghallgatunk egy olyan NO dalt, amit szerintem azok is ismernek, akik nem voltak NO rajongók, ezt a dalt azért elég sok helyen lehetett látni, hallani annak idején. Ez a hallottalak sírni, azután beszélgetünk tovább Szatai Gáborral, a NO énekesével, itt a Hajrá Magyarok-ban, a Danubius-on.

HALLOTTALAK SÍRNI TÉGED...

Ez a Danubius Rádió, ahol mindig a legjobb válogatásban szólnak a dalok, a Hajrá Magyarok vendége továbbra is a NO énekese Szatai Gábor, és a Hallottalak sírni című. hát egykori klasszikus.
Szatai Gábor: Szereted?
Abaházi Csaba: Én ezt nagyon, nagyon, én nagyon szeretem egyébként a NO zenekart. Igazából akkor, amikor a NO működött, és ment, akkor én sokkal keményebb zenéket szerettem hallgatni. Nekem egy kicsit lágy volt, de hát ahogy az ember kicsit. idősödik, és bölcsebb lesz, és tapasztaltabb, akkor rájön arra, hogy. mit. Nekem pl. akkor a U2 sem jött be, titeket mindig összehasonlítottak a U2-val, talán nem is véletlenül.
Szatai Gábor: Hát... nem volt abban semmilyen tudatos.. talán hasonlóan éreztünk, hasonlóan gondolkodtunk a zenéről, vagy egyszerűen ugyanolyan sorsunk volt, mint nekik.
Abaházi Csaba: De hát.. ráadásul a Te hangod. nem azt mondom hogy megtévesztésig, de azért nagyon hasonlít a Bono hangjához.
Szatai Gábor: Hát ez nem az én érdemem. Én csak azt tudom mondani, hogyha tehetséges vagyok, és tudok énekelni, ha tudok egyáltalán, akkor ezt Istennek köszönhetem, mert Ő formált, Ő alkotott meg ilyennek, amilyen most vagyok. Hát hogy mi lesz a jövő, az is az Ő kezében van.
Abaházi Csaba: Azt említetted, hogy volt egy bulitok a Wigwamban nem is olyan régen, nagy sikerrel. Ez most egy ilyen "Visszatértünk, itt vagyunk" jellegű buli volt, vagy valaminek a kezdete? Hát most elindultok, bejárjátok az országot, mi történik jelenleg a NO zenekarral?
Szatai Gábor: Jelenleg az van, hogy a Slamóval ketten vagyunk a régi, illetve alapító tagok közül a zenekarban, a többiek újak. Ők lent élnek Miskolcon, én Budapesten lakom, úgyhogy a hétvégéim azok mozgalmasan telnek, vagy koncertezünk, vagy próbálunk, ez a két alternatíva van, de mindenféleképpen utaznom kell, és. Hát szeretnénk újra felnőni és nagy zenekarrá válni, olyan naggyá, mint mondjuk amilyenek régen voltunk, mert ez egy befejezetlen dolog, nem futottuk be azt a pályát igazán, amire úgymond hívattunk szerintem.
Abaházi Csaba: Ismered gondolom a mai kínálatot, ha már egyszer visszajöttél Magyarországra és belevágtál újra a zenélésbe. Biztos körülnéztél, hogy kik azok, hogy mennek, mi megy. Gondolod hogy itt van a lehetőség, itt van az idő a NO zenekar számára, hogy bejárja azt az utat, amire most az előbb céloztál?
Szatai Gábor: Hát nézd, az idő az mindig készen van, ez már csak rajtunk múlik, hogy mi mennyire tudunk élni a lehetőségekkel. Én megteszek a magam részéről mindent, és a társaim is -azt gondolom- hogy megteszik a magukét. Olyan dalokat próbálunk írni, amelyek ma is aktuálisak, amelyek ma is megérintik az embereknek a szívét és egy picit hozzájárulhat ahhoz, hogy az életük jobb vagy szebb legyen.
Abaházi Csaba: Következő dátum, ahol meg lehet tekinteni a zenekart?
Szatai Gábor: Hát ez egy jó kérdés, valamikor a közeljövőben, 1-2 héten belül biztosan játszunk. Budapesten legközelebb március 11-én a Petőfi Csarnokban lépünk fel a Hooligans vendégeként. Ők is régi rajongók, mint kiderült.
Abaházi Csaba: Ez milyen érdekes, hogy amikor a NO zenekar nagyon ment és sztár volt a 90-es évek elején , akkor a Hooligans tagjai szerencsi fiatalok voltak, akik valószínűleg éltek-haltak volna a lehetőségért, hogy bárcsak egyszer játszhatnának előttetek, és aztán most, eltelt jó néhány év, 2006-ban pedig a NO a Hooligans előzenekara.
Szatai Gábor: Hát ők nagyon kellemes emberek és kívánom, hogy még sikeresebbek legyenek, mint amilyenek most.
Abaházi Csaba: De nincs bennetek egyébként ilyen, hogy ti már annak idején letettetek valamit az asztalra, és akkor. ezek vagy azok a dolgok, amiket akkor elértetek elhelyez titeket valahova a mostani pályán? Nulláról kell-e kezdeni -ez a kérdés lényege- vagy.?
Szatai Gábor: Igen, nulláról kell kezdeni. Én azt gondolom, hogy a tegnapi sikereidre nem ülhetsz rá ma. Felnőtt azóta egy új generáció, ami talán nem is hallott bennünket soha élőben, a lemezeinket nem lehet kapni már évek óta az üzletekben. Szinte csak ilyen szájhagyomány útján terjednek a dalok vagy szövegek, ill. hallottam azt is, hogy vannak zenekarok, ilyen kezdő zenekarok, főiskolákban, egyetemeken, akik a mi dalainkat játsszák, és így ismernek bennünket nagyon sokan.
Abaházi Csaba: Ez tök jó dolog.
Szatai Gábor: Úgyhogy nulláról kell építkezni, ez régen is jellemző volt a zenekarra, hogy sokat koncerteztünk. Szeretnénk elvinni a dalokat a közönséghez, kis klubokban, bárhol fellépünk, ahol szeretnek bennünket, és nagyon nagy élmény minden este találkozni a közönséggel.
Abaházi Csaba: Az előbb említettem neked, hogy amikor a NO dübörgött, akkor én keményebb zenéket szerettem, és én sose tudtam megállapítani, hogy a NO-nak a rajongói azok tulajdonképpen kik, kikből állnak. Valahol ez egyfajta rock zene.. És talán lehetett mérni, mert most ahol játszottatok, ugye említette, a Wigwam az egy rock klub, metál zenekarok szoktak ott játszani és rock zenekarok. Kik járnak, vagy kik jártak annakidején a NOra, akikre most lehetne számítani, hogy talán most is eljöjjenek?
Szatai Gábor: Hát én. Húha. ez nagyon érdekes kérdés, mert tényleg nagyon széles palettán mozog a közönségünk. Az egész 10 éves fiúktól akár a 40-50 éves emberekig is, jönnek a koncertünkre, vannak, akik családapák, és már hozzák magukkal a gyermekeiket, szóval azért megható. Nem tudom igazán lemérni hogy most kinek szól. Azt gondolom, mindenkinek szól, aki szereti a jó zenét, aki gondolatokat akar hallani, olyan szövegekre kíváncsi, amik szólnak valamiről.
Abaházi Csaba: Hallgassunk meg egy új dalt, mert most itt van a kezemben egy válogatás-albumon, amire felraktatok 3 új dalt is, és mondtad, hogy bár készülnek dalok egyelőre lemezt nem terveztek. De hát azért, mégiscsak mutassuk meg a hallgatóknak, hogy milyen ma a NO. Ez a Vezess át a sivatagon, és köszönöm szépen, hogy itt voltál, sok sikert kívánok a NO-nak!
Szatai Gábor: Én köszönöm.
Abaházi Csaba: Hello!