ICON ZENEKAR - BIOGRÁFIA

SZATAI GÁBOR - ÉNEK"Mikor megszülettem, ragyogott a város,
Most, hogy felnőtt lettem, idegen és sáros.
Talán én látom csak másnak,
Mitől változott meg minden..."

Valamiért ez a régi dal jutott eszembe, mikor leültem írni. Hogy miért? Nem tudom, de legyen ez a mottó.

Szóval, egy kis faluban nőttem fel, távol a világ zajától és az általános iskolában már énekkaros voltam. Később a koleszos társaimmal megalakítottuk az első zenekart, amivel felléptünk az iskolai Ki Mit Tud-on. A sikeren felbuzdulva ezt még számos amatőr formáció követte, D.D., Fornax, Elisa, stb. Ez Győrben kezdődött, valamikor a '70-es évek végén. Az első országosan ismert zenekarom a Citrom volt. Fesztiválok, tehetségkutatók, rádiófelvételek, és végül egy slágerlista vezető kislemez. Énekelhettem egy angol nyelvű Super Hits lemezen is, ami nagy dolog volt akkoriban. Ennyit értünk el, aztán hirtelen vége lett. Ezzel párhuzamosan a Győri Kisfaludy Színház Kórusában is énekeltem operákban, operettekben, ami nagyon jó iskola volt. Az utolsó győri zenekarom a Victoria volt. '87 januárjában kerültem a Rock Színház társulatához. Itt a Hamletben, a Sztárcsinálókban, a Jézus Krisztus Szupersztárban, és a Nyomorultakban énekeltem. Ekkor ismertem meg Slamót és megalakult a No zenekar. 1988. március 15-én volt az első nagy koncert a Petőfi Csarnokban.

'92 fordulópont volt az életemben, egy nagyon fontos döntést hoztam, és ekkor jelent meg az első nagylemez, amit még kettő és egy válogatás követett. Felléptünk Susan Vega, Robert Plant, Brian Adams és az Extreme előzenekaraként, és az ország minden részén.
Ez kb. '97-ig tartott és különböző okok miatt lassan abbamaradt. Aztán '98 nyarán a családommal az Egyesült Államokba utaztunk. Néhány évig Californiában éltünk, itt gospelt énekeltem. Miután visszajöttünk Magyarországra, 2005 elején újra kezdtük a No-val.
2006 decemberében volt az utolsó koncertünk. Rövid vívódás után úgy döntöttem, hogy folytatom egy új zenekarral, ez volt a NO-PROBLEM. 2007 március 31-én volt az első koncert, amit még néhány követett.
Vilmányi Gabit régóta ismerem nagyszerű zenésznek tartom, ezért döntöttem úgy, hogy megcsináljuk az ICON-t. Fantasztikus zenésztársakat találtunk, a kezdetek nagyon bíztatóak, a többi pedig a jövő zenéje...


VILMÁNYI GÁBOR - GITÁR1965. november 16-án születtem Csepelen tejfölszőkén, kék szemekkel, ebből a szemem színe maradt meg.
Nyolcadikos voltam, amikor az osztályunkban "Ki mit tud?"-ot rendeztünk. Az egyik osztálytársam nagypapája csinált neki egy gitárt és azzal játszott egy dalt. Nagyon tettszett, ezért én is csináltam egy gitárt, és azzal nyertem a farsangi műsort. Ezután lett egy orosz dobozgitárom, és nekiláttam dalok írásához, amivel sok kulturális versenyen egész jó eredményeket értem el, majd elmentem a Csepei Tibor gitáriskolájába megtanulni az alapokat. Abban az időben vitt el az unokabátyám egy mozifilmre: Led Zeppelin: A dal ugyanaz marad. Annyira megfogott, hogy nyolcadikos fejjel megtanultam minden dalt és a Zeppelin gitárosa, Jimmy Page lett a példaképem. Ő is maradt.
Az első komolyabb zenekarom a Mahagóni volt (1982) Vörigabi volt a bőgős. Csik Pisti a dobos, Szalai Ervin az énekes. Itt csak Zeppelint játszottunk és egy-két saját nótát. Minden koncertet a Zeppelin "Rock and roll" című nótájával kezdtünk, és annyira szerettem Jimmy Page játékát, hogy még azt is leutánoztam, amit hibázott.
Ezt követte a Ködkonda, ahol a legnagyobb ma is élö progresszív gitárossal, Cziránku Sándorral (Gépfolklór ) játszhattam együtt évekig, mai napig mesteremnek tartom, hálával és csodálattal gondolok azokra az időkre. Autentikus népzenét játszottunk rock hangszerekkel, őrizve a Muzsikás, a Makám, a Gépfolklór és az eredeti népzenék által megteremtett hagyományokat.
1986-ban megalakult az Exotic. Öt sikeres év, öt nagylemez. Slágerek, mint pl: Tizedes, 24/24, Paganini, Olga, Bányászdal, Trabant ... stb.
1991-ben elnyertem az Év gitárosa címet. Még ebben az évben megváltam az Exotictól. Amikor a Manhattanból megkerestek, hülyeségnek tartottam, és nem hittem, hogy ez lesz a folytatás, ugyanis én gitározni akartam egy másik zenekarban, de végül meggyőztek, és tagja lettem az akkor alakult Manhattannak. Itt az ének és a tánc mellett lehetőséget kaptam a zeneszerzésre és szövegírásra, az élő koncerteken a gitározásra is. Nyolc nagylemezt készítettünk, amiből sok arany- és platinalemez lett. Sikerünk volt.
Következett a Piramix zenekar 3 éve, amellyel PIRAMIS dalokat játszottunk Révész Sándor szellemi és lelki támogatásával, Závodi Janó rendszeres közreműködésével, elején zajos, aztán mérsékeltebb sikerrel a PIRAMIS újraegyesülése miatt, ami többek között a mi hatásunkra is jött létre, tehát ahogy megszülettünk, úgy már ástuk is a magunk sírját. A sikertelenség okán CSOKI, aki egyébként 20 éves barátom volt, úgy rúgott ki a saját zenekaromból, hogy azt a saját tulajdonú, általam működtetett piramix.hu-ról tudtam meg, ahol megjelentette az új felállásról szóló hírt, és már a fotókat is.
Gyönyörű... minősítse őt a tette.

Az ICON együttes alapítója és tagja vagyok jelen pillanatban.

Jó zenét kívánok!
Vilmányi Gábor


Kedvenc....

Zenekar (magyar): Piramis
Zenekar (külföldi): Led Zeppelin
Hangszer: Gitár
Zenész: Jimmy Page
Film: Vissza a jövőbe
Időtöltés: Görkorizás


DONÁSZY TIBOR - DOB1955. A zűrzavaros Ratkó korszak nem máskori, mint november 7-i szülöttje vagyok.
Napfény- és melegszerető, hideggyűlölő.
Elég későn kezdtem el zenélni, 18 éves korom körül fertőződtem meg. Minden előképzettség nélkül, csak úgy belecsaptunk, középiskolásan. Gerendás Péterrel osztálytársak voltunk, ő már akkor Beatles dalokat játszott egy szál gitárral. Gidófalvy Attila barátom indított el a zenei pályán. Ő már profi zenész volt, én még erős kezdő, de látta bennem a lehetőséget.
Vele mentem az első komolyabb bandába, a Beatricébe. Az akkori nagyágyú dobtanárnál Kovács Gyulánál tanultam 2 évig.
A Ricse után volt egy kis Rolls-frakció, Gépfolklór, P. Mobil, 86-tól 10 év EDDA Művek, aztán Cikk-Cakk, Kormorán, Tunyogi Rock Band,ebből T.R.B., Illetve The Rock Band, G-Beer, HARD, és elérkeztünk napjainkhoz, a Zöld a Bíbor, és az ICON.
2001-ben szóló CD-t és oktató videót jelentettem meg, mivel tanítással is foglalkozom. 2007 nyarán a Vámpírok Bálja rockmusicalban is játszottam.
Endoser-i, hangszerképviselői állomásaim: Yamaha-Sabian, Premier-Paiste, Pearl-Zildjian.
Negyven körüli hanghordozón vagyok hallható, és több százezer magyar zenekedvelő polcán fekszem vagy állok valamilyen kiszerelésben. (lemez, kazetta, CD, DVD, video)
Kedvenc bandáim: Police, TOTO, Journey, Earth, Wind and Fire.


FUKK ATTILA - BASSZUSGITÁRKözépiskolás koromban kezdtem mindenféle baráti zenekarokban basszusgitározni. Első komolyabb zenekarom a Kabinet Rt, aminek 86-tól tagja vagyok, akkor bejutottunk a Ki Mit Tud? televíziós döntőjébe. Ez a csapat a mai napig létezik, időnként játszunk is (általában tíztagú, fúvósok, ska zene). Mindig több zenekarral játszom, valahogy így alakult. Korábban sokáig Kerékgyártó Füles István volt a meghatározó gitáros, akivel blues, rock, jazz dolgokat csináltunk, amíg el nem ment a Minibe basszusozni. Orliczki Gyurival évek óta játszunk együtt, voltunk Kamarás Máté, Kasuba L. Szilárd, Szatmári Orsi zenekaraiban, Charlie és Somló mögött egy-egy produkcióban...
Játszottam Demeter Gyurival a Bulldózerben, és Flipper Öcsi egyik lemezén. Egyszer elcsábultam vendéget látni egy osztrák-német színházi turnéra, Elvis musical volt, a főszereplő Mark Janicello, Elvis-imitátor. Na, ilyet soha többé. Krisztiánnal is több, mint tíz éve zenélek együtt, a Zenegép bulizenekarunkat nagyon szerettük mind a ketten szerintem. Most is együtt vagyunk az Arion görög zenekarban, a Frappé trióban (világzene), és a Hot Road rockabilly band-ben. Ezek mellett tagja vagyok a szintén régebbi alapítású Eső-nek, és játszom crossover muzsikát egy zenetanári zenekarban. Sokat helyettesítek, mindenféle csapatokban, akik egyszer léteztek és valamiért újra kedvet kapnak időnként, vagy egyszerűen csak engem ismernek, ezek közül kedvencem a Hétfői Hírek zenekar. Ja, meg szoktam demókon is segítgetni csapatoknak...
A No-ba 2006. februárban egy koncertre érkeztem, és itt ragadtam:)) Most azt vettem a fejembe, hogy klasszikus bőgőt fogok tanulni...
A No Problem 2007. február elején alakult. Jelenleg az Icon zenekarban basszusgitározok.